RainbowCurls

Algemene American Curl informatie

 

Home


Fotogalerij


Links

 

 

 

 

Sinds enige tijd zijn wij gestopt met het fokken van dit prachtige kattenras. Voor het geven van informatie over de American Curl houden wij onze site in stand.

De American Curl is een relatief onbekend kattenras in Nederland. Via onze website willen wij meer informatie over het ras geven en ons als fokker aan u voorstellen.

De American Curls zijn lief, aanhankelijk, nieuwsgierig, eigenwijs en vooral.... behulpzaam. Ze helpen graag in de keuken met het leegmaken van de pan macaroni, vissen met plezier de gehaktballen uit de pan en helpen een pootje met het afwassen. Het verbouwen van planten in de huiskamer is ook een geliefde tijdsbesteding.

De  American Curl is een ondernemende, speelse kat en is heel makkelijk in de omgang met mensen en dieren. Deze aanhankelijke, gevoelige kat  hecht zich heel snel aan zijn baasje en heeft redelijk veel bewegingsvrijheid nodig. Zeker om zichzelf te zijn.

De American Curl komt oorspronkelijk (de naam zegt al genoeg) uit de Verenigde Staten van Amerika en is een relatief nog zeer jong ras. Klik op deze voor de geschiedenis van de American Curl.

Een algemene beschrijving van de bouw van een American Curl luidt:

De kop: Ze hebben een middelgrote kop, die iets langer dan breed is. Er is geen abrupte overgang tussen snuit een schedel. Het snuitje zelf is rond, met een stevige, rechte kin. Vanaf het puntje van de neus gerekend is het profiel recht en niet tè lang, waarbij de profiellijn vanaf de onderkant van de ogen soepel naar boven glooit tot aan het voorhoofd. Vanaf het voorhoofd vloeit het profiel met een zachte ronding naar de nek. Zie hieronder voor een schematische voorstelling van de kop van een American Curl:

Zoals bij alle rassen zijn er kleine nuances in de voorkeuren van fokkers. Een recht profiel is een "fout" tegen de rasstandaard. Zo ook een duidelijke "stop". De nuances hebben betrekking op de mate van glooiing in het profiel. Hieronder een schematische voorstelling van een aantal profieltypen, waarbij wij zelf (uitgaande van de FIFé rasstandaard) de voorkeur geven aan het middelste profiel.

De oren: HET unieke kenmerk van de American Curl!
De oren zijn matig groot, breed aan de basis, ronde uiteinde, hoog op de schedel geplaatst. De oorschelp is omgebogen naar de top van de schedel van 90c tot maximaal 180c. Bij voorkeur met volle pluimpjes in de oren en lynxtips. Zie hieronder voor een schematische voorstelling van de oorstand van een American Curl:

Afhankelijk van de mate waarin het oor is omgekruld is er sprake van een "degree" in de krulling: 1e, 2e of 3e degree. De 3e degree curl geldt als een van de kenmerken die de mate van "showkwaliteit" benaderen.

Behalve de mate van krulling is, zoals boven al vermeld, de stand van de oren, de gelijkheid in en de vorm van de krul belangrijk. Eén van de fouten in de oren die door een keurmeester bestraft worden is een zo extreme krulling, dat de punt van de oren de schedel raakt. 

Het lichaam: Het lichaam is halfoosters(semi-foreign), lang en slank waarbij de lengte gelijk is aan anderhalf keer de schouderhoogte. Beenderengestel en spierenstelsel moeten niet te sterk zijn en niet te fijn. De grootte wordt omschreven als "medium". Dus: niet groot en niet klein. Nu is "medium" een moeilijk begrip... Vergeleken met veel van de kattenrassen behoort de American Curl tot de kleinere van de als "medium" omschreven rassen.
In gewicht uitgedrukt weegt een American Curl poes gemiddeld zo'n 3 kilo en een kater gemiddeld 4 1/2.
Wij vinden eigenlijk dat de (onze) "ideale" Curl eigenlijk iets groter qua lichaamsbouw zou moeten zijn en daar proberen we dan ook naartoe te werken.

De poten: De poten zijn gemiddeld van lengte, in verhouding tot het lichaam. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten. Recht en goed gespierd. De voeten zijn middelgroot en rond.

De staart: De staart behoort net zo lang te zijn als de lengte van het lichaam. Breed bij de aanzet en dunner uitlopend in een ronde punt.

Zie hieronder voor en schematische voorstelling van het lichaam van een American Curl:

De vacht: De American Curl komt voor in twee vachtvarianten: kortharig en halflangharig. De kortharige vacht is fijn, zijdezacht en plat tegen het lichaam en heeft minimale ondervacht. 

De halflangharige Curl heeft een fijne, zijdezachte vacht met bijna geen ondervacht. Er is vrijwel geen kraag.  De halflangharige Curl heeft een royale pluim aan de staart. Alle kleuren zijn toegestaan zowel bij de kortharige als bij de halflangharige, inclusief point-katten. Aangezien de points door het siamese gen worden veroorzaakt, behoren pointed Curls ook blauwe ogen te hebben.

Het is niet (meer) toegestaan om een American Curl met een ander ras te kruisen.

Volg onderstaande links voor een beschrijving van de officiële rasstandaarden van:
Féderation International Féline (FIFé)
the Cat Fanciers Association (CFA)
The International Cat Association (TICA)