RainbowCurls

Geschiedenis van de American Curl

 

Home


Curl info


Kittens


Fotogalerij 


Rainbow Curls kittens 


Show uitslagen


Links


Contact


Terug

Zoals bij andere rassen heeft ook de American Curl haar eigen ontstaansgeschiedenis. Waar de oorsprong van andere rassen vaak in mystieke nevelen is gehuld, is de oorsprong van de American Curl wel vastgesteld en gedocumenteerd.

In juni 1981 wandelde er een zwart zwerfkittentje met omgekrulde oren bij de familie Joe en Grace Ruga in Californië naar binnen. Dit kittentje werd in het gezin opgenomen. Door haar lief en aanhankelijk karakter won ze al gauw hun harten en verwierf ze een eigen plekje in het gezin. De Ruga's doopten dit poesje Shulamith.

Shulamith is de eerste American Curl en staat bekend als de "foundation female". De stambomen van de echte American Curls zijn terugtraceerbaar naar Shulamith.

Het eerste nest van Shulamith in decemer 1981 bestond uit vier kittens, waarvan er twee dezelfde typische omgekrulde oren hadden als Shulamith. Dit fenomeen is uiteindelijk onderzocht door genetisch deskundige biologen (waaronder Roy Robinson).
In 1989 schreef Robinson (bron: "Genetics for catbreeders"): "A feature of the American Curl breed is the remarkable backward curve of the ear pinnae. However, although the ear shape is anomalous in the sense of being a departure from normality, it may be regarded as minor. The condition is due to to a dominant gene Cu and a large number of heterozygotes have been bred which have shown no sign of other anomaly. Only the homozygote CuCu may possibly turn out to posses undesirable defects but, at the time of writing, nothing out of this nature has emerged."

Vanaf 1983 werd er selectief gefokt met Curls en werden ze voor het eerst uitgebracht op kattenshows. In 1986 werden de eerste Curls binnen de CFA geregistreerd, met een voorlopige erkenning in 1991 en een definitieve erkenning (Championship class) in 1993.
De American Curl is het eerste ras dat binnen de CFA in twee vachtlengte-varianten is erkend. Na erkenning binnen de CFA, volgde erkenning bij andere grote kattenorganisaties als TICA en FIFé. Ook onafhankelijke kattenverenigingen hebben de American Curl als eigen ras erkend.

Shulamith of Curlniques. Photo by Chanan.

Shulamith zelf heeft model gestaan bij het opstellen van de eerste rasstandaard. Er moet wel bij worden gezegd dat er wat "verbeteringen" aan de standaard werden toegevoegd. Zo had Shulamith bijvoorbeeld een vrij zwakke kin en waren haar oren niet zo mooi omgekruld als die van haar nakomelingen. De oren van haar nakomelingen vormden de basis voor wat tegenwoordig als ideaal wordt beschouwd.

Shulamith was zelf geen grote kat. Een omschrijving van haar luidde: een lang, slank lichaam met medium tot lichte bottenstructuur. De keurmeesters aan wie zij gepresenteerd werden waren unaniem in het vergelijken van Shulamith met Turkse Angora's.

Haar kop werd omschreven als "modified wedge", wat langer dan breed met vloeiende overgangen. Haar profiel was niet geheel recht, maar met een glooiing. Haar vacht was halflangharig, met slechts zeer weinig ondervacht.

Hoewel Shulamith een effen zwarte kat was, gaf ze verschillende kleuren door bij paring met huis-tuin-en-keuken katten. Zo heeft ze chocolate, colourpoints en Burmese kleuren doorgegeven.


Terug